I. vyšetři POHLEDEM
a) CELKOVÝ VZHLED před zrcadlem - nejprve s rukama dolů a pak nahoru...pozoruješ nějakou změnu od minule?
b) DETAILY - tvar prsu a bradavky, velikost, výtok z bradavky a charakter kůže
II. pokračuj vyšetřením POHMATEM
a) vyšetřuj třemi prsty, krouživými pohyby, nejprve povrchově, potom do hloubky.. a vyšetřuj i směrem do podpaží a nahoru ke klíční kosti.
b) levou ruku máš na vyšetření vpravo, pravou na vyšetření vlevo
A za měsíc znovu!
Jak mám při samovyšetření rozeznat, co tam patří a co ne?
I. mléčná žláza se během cyklu mění, vyšetřuj tedy nejlépe až po skončení menstruace (pokud máš cyklus, pokud ho nemáš, tak kdykoliv)
II. vyšetřuj se pravidelně, abys svoje tělo znala a lépe tak také rozpoznala případnou změnu
III. mléčná žláza se pohmatově podobá pytlíčku naplněnému mléčnou rýží - hmatat tedy něco jako zrnka rýže pod povrchem je normální. Kost poznáš tak, že je tvrdá a nepohyblivá, svalovina je pohyblivá a stahuje se při pohybu.
IV. všímej si případného výtoku z bradavky, vtažené kůže, změny tvaru/velikosti/zabarvení prsu i bradavky
V. ne každá změna v "rýži" hned nutně znamená rakovinu
VI. pokud si nejsi jistá, požádej o vyšetření od partnera (zná většinou tvoje prsa taky dobře) a pomoc nebo radu svého lékaře!
Co pro sebe mohu v rámci prevence ještě udělat?
Primární prevence může znamenat pro každou ženu něco maličko jinak, ale všeobecně jde v rámci životního stylu a návyků zejména o:
I) kvalitní VÝŽIVU (včetně mikrovýživy), případně personalizovanou suplementaci
Strava a potraviny jako příčina rozvoje onkologického onemocnění stojí podle výzkumů až za 30% případů. Mezi dva klíčové faktory v tomto procesu patří oxidace a zánět, které jsou do jisté míry fyziologickou součástí metabolismu, ale moc důležité je tady zase slovo MÍRA. Výživa u onkologicky nemocných je specifická disciplína, ale v rámci všeobecné prevence řekněme, že strava by měla být co nejvíce přirozená (tedy co nejméně průmyslově zpracovaná), výživná, sezónní a protizánětlivá.
II) podporu DETOXIFIKAČNÍCH MECHANISMŮ
Tip od nás: Základem celkového zdraví je zdravý zažívací systém a zdravé střevo. Zdravé střevo = živý a spokojený mikrobiom. Vyživ ho proto našimi probiotiky.
III) zaměření se na PSYCHICKÝ a EMOČNÍ stav
IV) PŘIROZENÝ POHYB
Strnulost schouleného těla před počítačem, skloněný krk a útisk štítné žlázy, stažené pánevní dno 8 hodin každý den zdraví rozhodně nepřidává. Vše se propisuje do uvolnění/napětí svalů a vedení fasciemi, dýchání se stává mělčí, nastává chronicky nižší saturace kyslíkem, rozvíjí se změna metabolismu, od určitého stavu již nevratná. Vždyť se zamyslete, kolikrát máme třeba jen samotné ruce během dne zdvižené nahoru - a to vše souvisí s lymfatickou drenáží horní poloviny těla.
V) PRÁCE SE STRESEM
VI) SPÁNEK
A na závěr jedna rada k nezaplacení - buďte více uvolnění a popusťte uzdu emocím, i těm, které ženy často vnímají jako jim nedůstojné - jako například vztek! Protože i emoce, které nestrávíme a "dusíme" v sobě, se propisují do fyziologie a patologie těla.
MUDr. Kateřina Fialová,
lékařka, koučka a koordinátorka projektu Nedoklubko