Jak podpořit trávení (nejen) v období perimenopauzy
Hormonální změny objevující se u žen zhruba po 40-tém roce života (někdy ale dříve, a někdy naopak později, někdy výrazně a někdy v podstatě bez povšimnutí) nutně ještě neznamenají, že menopauza je za dveřmi. Je to začátek několikaletého adaptačního procesu lidského organismu na novou situaci, Na situaci, kdy fyziologie ženského těla v sobě neponese fungování pod vysokými hladinami pohlavních hormonů. A je to velmi dobře, protože pro lidské tělo a jeho fungování je lepší se na novou situaci a novou identitu postupně připravit, než do ní padnout tzv. rovnýma nohama.
Hormonální systém funguje jako symfonický orchestr a tak se změny hladin pohlavních hormonů podepisují i na fungování jiných hormonů a jiných orgánových soustav, než jen té reprodukční. Často se popisují návaly horka, změny spánku a nárůst váhy. Ale ke změnám (těm méně popisovaným), které jsou součástí celého procesu, patří i změny na úrovni trávení.
Ovlivňují hormony trávení?
Ženy si tak častěji mohou stěžovat na nadýmání, pálení žáhy, zácpu nebo průjem. Vezměme si jako jeden z příkladů nadýmání, které nemusí způsobovat jen určité potraviny, ale také hormony a patří mezi ně i ty pohlavní. Hladiny estrogenu mění motilitu (pohyblivost) střev a hladiny progesteronu mají zase vztah k ochabování svalů břišní stěny, což vede k ochabnutí střev a ta tak pracují pomaleji. Konečným důsledkem potom může být nadýmání a zácpa.
V souvislosti s perimenopauzou se mění také chuť k jídlu, množství žaludeční kyseliny, funkce jícnové svěrače, peristaltika apod. Mechanismů je mnoho. A na trávení (nejen) v perimenopauze se podepisuje určitě i menší psychická vyrovnanost a větší tendence k produkci stresových hormonů.
Jak tedy (nejen) v tomto období trávení podpořit?
Trávení můžeme podpořit na 3 úrovních
- v dutině ústní
- žaludku
- a střevech
Moudré je začít ve směru potravy - tedy od úst ke střevům. Začneme-li totiž řešit trávení rovnou až na úrovni střeva a nemáme-li např. dostatek žaludeční kyseliny, nebude to mít ten správný efekt. Bude-li vůbec. Pokud se totiž opakovaně do střev dostává ne optimálně rozložená trávenina v důsledku menšího množství žaludeční šťávy (zde se to týká hlavně bílkovin), bude s tím mít střevo mnohem větší práci a ani nemusí dojít k adekvátnímu zpracování a vstřebávání živin.
A jak víme, i zdravá strava není-li strávená a stagnuje-li v trávícím traktu, se stává pro tělo „toxickou“.
Trávení na úrovni dutiny ústní
Zde se můžeme do podpory trávení aktivně zapojit tzv. vědomým jedením. Je to dnes už trošku klišé, ale vědomé jedení může navýšit trávící kapacitu až o 30%. Vědomé jedení znamená, že dám centrální nervové soustavě čas k tomu, aby produkovala více slin a trávících šťáv. A aby adekvátně zareagovala produkcí hormonu leptinu. To vše je moc důležité! Vědomé jedení znamená jíst pomalu, pořádně každé sousto rozžvýkat, soustředit se na jídlo a ne na telefon.
Trávení na úrovni žaludku
Tady jde zejména o to, aby trávenina dorazila do žaludku dobře rozkousaná a rozmělněná slinami. Tedy zase znovu vědomé jedení. Dalším důležitým aspektem je otázka, zda je v žaludku adekvátní množství kyseliny a v jakém stavu je jícnový svěrač. Toto už je na řešení spíše spolu s lékařem nebo průvodcem, který se tomu věnuje. Pokud Vás ale trápí např. pálení žáhy nebo horší odříhávání po jídle, bude toto pravděpodobně Vaše téma.
Tip: Na pálení žáhy doporučujeme omrknout Betaine HCL
Co se děje střevech?
Na této úrovni se můžeme věnovat tomu, jaké je vylučování pankreatických šťáv (šťávy slinivky břišní) a v jakém stavu je Vaše mikrobiota. Probiotika (zdravé a přínosné bakterie) je možné najít ve fermentovaných potravinách (vodní či mléčné kefíry, jogurty, kombucha, syrové kvašené zelí a jiná zelenina). Ovšem zde pozor - fermentované potraviny nejsou pro všechny. Většinou při problémech s trávením se přidávají až po určitém čase, zatímco na začátku může být lepší je v jídelníčku omezit.
Tip: Probiotika je možné doplnit i pomocí našich Probiotik pro Tebe.
Další tipy pro dobré trávení
Mezi další tipy, jak podpořit trávení může patřit:
- Nejíst, když jsem ve stresu – nejprve zklidnit nervový systém dechovými technikami, např. dýcháním s prodlouženým výdechem
- Nepít velké množství tekutin a studené tekutiny zároveň s jídlem
- Po jídle 5 minut klid a pak pohyb, pomůže i 5 min procházka!!!
- Vidličkový test: co nejde vidličkou rozmáčknout (syrová zelenina, ořechy, maso...), to bude hůř tělo trávit tam, kde už nějaké trávící potíže jsou. Vyhnout se těmto pokrmům zejména večer.
- Dostatečně pít během celého dne
- Zařadit dostatek přirozeného pohybu
- Dělat mezi jídly alespoň 3 hod. pauzu a jíst naposledy 3 hodiny před spaním
Dá se říct, že na trávení všechno stojí a padá. Trávení navíc také souvisí s imunitním a endokrinním systémem. Mimo jiné. Souvisí i s deficity živin, které jsou u žen velmi časté. A jak říká ayurveda, cokoliv naše tělo nestráví, se pro něj stává toxické.
MUDr. Kateřina Fialová,
lékařka, koučka a koordinátorka projektu Nedoklubko