Proč na nás podzim klade zvýšené nároky?
Podzim, podobně jako jaro, je přechodovým obdobím, které na naše těla klade zvýšené nároky. Naše tělo si musí zvykat na nižší teploty, méně světla, přechody z tepla do chladu, přechod na zimní čas, suchý vzduch v interiérech a s tím související zvýšený infekční tlak. Ten plyne i z návratu našich dětí do školek a do škol a kolotoče dětských nachlazení a dalších onemocnění. Místo toho, abychom na podzim odpočívali, stahovali svoji pozornost do našeho nitra a více spali, musíme se po létě ladit zpět na pravidelný režim a pomalu se chystat na frmol v práci i doma před vánocemi a koncem roku.
Podle tradiční čínské medicíny podzimu vládne element kovu a mezi nejoslabenější orgány patří tlusté střevo a plíce. Zpozorněte tedy zejména v případě, že nějaké potíže s těmito orgány již řešíte. Mezi příznaky oslabeného tlustého střeva patří zejména zácpa, nadýmání a bolesti a otoky spodního břicha. Oslabené plíce poznáme podle častější nemocnosti, dušnosti a kašle. Oslabení tlustého střeva a plic se může projevovat i na kůži její suchostí, svěděním nebo ekzémy.
Jaká by měla být naše strava v říjnu?
Říjen je obdobím, kdy začíná panovat skutečně chladné a často i větrné počasí. Před vnikem chladu do těla se chraňme teplým oblečením. Mysleme zejména na zadní část krku a nohy. Nadvládu přebírá kvalita “jin” - kvalita ženská, klidná, vyživující, ale i kvalita chladná a temná. Naše těla se připravují na zimu a začínají si budovat energetické rezervy. Čím více se od těchto kvalit odkláníme, například tím, že se přetěžujeme, jíme málo nebo ve spěchu, málo spíme, trávíme hodně času v rušných a hlučných prostředích, tím spíše svoje tělo musíme podpořit.
Naše strava by tak měla být prohřívající a nutričně bohatá. Nebojme se začít ve větší míře zařazovat maso, masokostní vývary a živočišné tuky. Ze zeleniny preferujme zeleninu kořenovou, batáty a dýně. Samozřejmostí je vynechání syrové stravy včetně čerstvě lisovaných šťáv a omezení mléčných výrobků. Stále ještě můžeme využívat bohatství podzimní úrody v podobě šípků, rakytníku, bezinek a hub.
Kromě chladu začíná úřadovat i sucho. Prospět nám tak může i strava zvlhčující. Preferujme úpravu masa a zeleniny dušením nebo vařením před pečením a grilováním. Ideální jsou jídla z jednoho hrnce a husté polévky. Dále se vyhněme suchým chlebovým pokrmům. Stále můžeme zařazovat ovocné, zejména jablečné a hruškové kompoty. Do nich přidávejme prohřívající koření, například skořici. Mezi zvlhčující potraviny patří i med. Nezapomínejme na dostatečnou hydrataci. Můžeme si připravovat svařené ovocné šťávy s kořením. Naše plíce můžeme podpořit černě zbarvenými potravinami, např. černým sezamem a černými fazolemi.
Jak se ještě můžeme v říjnu podpořit?
Kratší dny a delší noci, chlad i opadající listy sebou mohou nést pocity smutku a zmaru. Ne nadarmo se jako vnitřní podzim označuje luteální - premenstruační - fáze našich cyklů. Pokud tedy nepříjemnými symptomy v premenstruační fázi trpíme, mohou se na podzim a v zimě zintezivnit a do jisté míry se vyskytovat v průběhu celého cyklu. Buďme tedy na sebe obzvláště hodné.
Nepříjemné emoce nepotlačujme, naopak si dovolme si je prožít, vypsat se z nich, vykřičet se z nich, zároveň si ale do našich dnů vkládejme i jejich protipól v podobě radosti a lehkosti. Cíleně hledejme činnosti, které nám dělají radost, a vyhraďme si na ně v diáři prostor stejně jako na svoje úkoly. Pečujme o sebe více než v jiných částech roku, a i zde volme techniky prohřívající - saunu, teplé lázně, vaginální napářku, nahřívací polštářky. Pořiďte si kvalitní vlněné ponožky, protože teplé nohy jsou základ. Respektujme svůj cirkadiánní rytmus, místo rozsvěcení zapalujme netoxické svíčky, topme v krbu, nosme červené brýle nebo využívejme červené světlo. Propojujme se s ostatními ženami, sdílejme svoje radosti, ale i starosti, stejně jako tipy na to, jak si podzim užít, a ne ho přežít. Krásnou činností na říjen může být i vzpomínání na naše předky, návštěva míst spojených s naším dětstvím, uvaření si oblíbeného dětského jídla. Toto všechno nás může podpořit v tolik potřebném zakořenění se.